Curs de introducere în lumea vinului

Când?

Structură
Structurat pe două zile, prima zi fiind partea de teorie și degustare, iar în a 2-a zi o excursie la o cramă. Vezi mai jos structura detaliată. Vom degusta în total 17 vinuri.

Durată
Ziua 1: 8/9 ore, cu pauză de masă
Ziua 2: 6/7 ore, fără drumul până la cramă

Preț
1. Ediția aprilie 2024




















2. Structură ediție mai 2025
Degustarea sistematică a vinului
În primul capitol din cadrul cursului începem cu cele mai importante noțiuni teoretice și practice. Mai exact, care sunt pașii corecți pentru degustarea obiectivă a unui vin, ce urmărim și la ce trebuie să fim atenți pentru a avea o parere cât mai obiectivă despre acel vin.
- pașii pe care îi urmăm pentru a degusta corect un vin
- paharele ideale pentru degustarea vinului
- ce înseamna de fapt degustarea vinului și ce urmărim
Aciditate, alcool, tanini, zahăr rezidual și corp
- definirea și analiza acidității unui vin
- evaluarea corectă a taninilor și nivelul acestora
- despre alcool: cum îl izolăm de celelalte elemente
- zahărul rezidual luat ca atare și în relație cu aciditatea și alcoolul
- aciditate, alcool, tanini, zahăr -> stil
Vinuri simple vs. vinuri complexe
- care diferența dintre un vin simplu și un vin complex
- despre note primare, secundare și terțiare
- diferite tehnici de vinificare și cum influențează acestea profilul aromatic al unui vin
Câteva soiuri reprezentative
Discutăm despre soiurile internaționale reprezentative și despre soiurile românești reprezentative, dar și despre regiunile emblematice pentru aceste soiuri și ce le face emblematice.
- soiurile internaționale reprezentative
- soiurile românești reprezentative
- tipicitățile soiurilor reprezentative
- regiuni emblematice
Sesiune blind tasting
Degustăm în blind 5 etichete pe care le evaluăm individual, ținând cont de toate capitolele anterioare. Analizăm elementele vinului (aciditate, alcool, tanini, zahăr, corp) și profilul aromatic (vinuri simple vs. vinuri complexe).
- degustare 5 vinuri în blind
- analiză elemente vin (aciditate, alcool, tanini, zahăr rezidual, corp)
- analiză complexitate (vinuri simple vs. vinuri complexe)
Vrei să te înscrii la curs sau să afli mai multe despre curs? Lasă-mi datele tale și revin cu mai multe detalii
Curs de introducere în lumea vinului
În 3/4 mai organizăm la Cluj a 2-a ediție a cursului de inițiere în degustarea vinului. Vezi structura cursului.